Клінінг виробничих об’єктів кардинально відрізняється від прибирання класичних приміщень. В даному випадку діють певні норми і принципи, яких повинні дотримуватися фахівці. Більш того, ці норми можуть змінюватися в залежності від різновиду виробничого об’єкту. Розглянемо класифікацію.
Якими бувають виробничі приміщення?
Вони поділяються на категорії за кількома критеріями.
За призначенням:
- адміністративні: різноманітні кабінети, зали для нарад та ін.;
- складські: приміщення для зберігання продуктів, сировини, відходів;
- санітарні: умивальники, гардеробні, душові.
За видом галузі:
- для обробки металу;
- приміщення харчового характеру;
- медичного призначення;
- приміщення, призначені для роботи з вибуховими та горючими речовинами.
За типами відходів:
- рідкі та легкі відходи;
- відходи з деревини;
- горючі відходи;
- відходи з металу.
Приміщення можуть також бути комбінованого типу, тобто одночасно відноситися до декількох категорій.
Прибирання виробничих приміщень: специфіка
При прибиранні кожного з перерахованих вище приміщень клінінгові фахівці дотримуються особливих рекомендацій. Під час роботи на об’єкті харчового призначення особлива увага приділяється антибактеріальним процедурам – застосовуються відповідні хімічні речовини. Медичні приміщення прибираються також з активним використанням протимікробних засобів. При цьому фахівці повинні бути одягнені в спеціальний одяг. В обох ситуаціях до прибирання не допускаються працівники, які страждають від застуди та інших нездужань.
У приміщенях, де знаходяться вибухові і горючі речовини, велика увага приділяється техніці безпеки. Фахівці повинні проходити попередній інструктаж. Прибирання виробничих приміщень такого типу проводиться з особливою акуратністю. Забороняється використання деяких хімічних засобів, що мають агресивний склад. Набір інвентарю мінімальний.
У випадку зі складськими приміщеннями повинні регулярно проводитися специфічні процедури: дератизація, дезінсекція, а також дезінфекція. Необхідно видаляти з’явившийся грибок, особливо якщо мова йде про склади з продуктами. Виробничі цехи потрібно регулярно очищати від скупчення сміття, пилу та інших забруднень, супутніх виробничому процесу.